Schimburi culturale

Schimburile culturale dintre Școala „Nicolae Titulescu” și orașul Rivery, Franța, au început în anul 2005, în contextul înfrățirii orașelor Rivery și Călărași. În decembrie 2007, 7 elevi însoțiți de prof. Deacu Margareta au efectuat un sejur de 15 zile în Franța, la invitația Asociației Mocapi ((Moldavie Champagne Ardenne Picardie). Elevii au fost integrați în procesul instructiv-educativ al Colegiului „Jules Verne” din Rivery și cazați în familii. În timpul liber, ei au susținut recitaluri cu colinde de Crăciun în orașele Amiens și Charleville, unde au primit aplauze călduroase.

  Decembrie 2007-

  Sejur în Rivery, Franța 

      sejur2007

Vineri, 11 iulie 2008, școala noastră a primit o delegație a Asociației Mocapi din Rivery. Oaspeții au vizitat școala și au asistat la un mic spectacol de muzică clasică susținut de elevii de la clasele cu program suplimentar de muzică. Între Asociația Mocapi, reprezentată de președintele asociației - dr. René Faure și Școala „Nicolae Titulescu”, reprezentată de director - prof. Mirică Niculai, s-a semnat un acord de colaborare. Acest acord a fost reînnoit în 2015, prin semnarea unui nou protocol de colaborare pe data de 5 martie 2015.

Obiectivele acordului de colaborare:

  • organizarea de acțiuni ce vizează dezvoltarea capacităților de comunicare în limba franceză a elevilor din Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Călărași
  • realizarea de activități în scopul cunoașterii reciproce a valorilor culturale din ambele țări
  • realizarea unor proiecte comune în plan cultural-artistic.

În baza acestui acord, s-a stabilit ca un grup 7-10 elevi și 1-2 profesori din Școala „Nicolae Titulescu” să petreacă un sejur de 10 zile în Franța, și un grup de elevi și profesori francezi să fie primiți la Călărași. Cazarea elevilor și a profesorilor se face în familii, pe bază de reciprocitate.

În noiembrie 2008, grupul care a vizitat Franța a beneficiat de un program bine organizat și variat, care a inclus:
- participarea la cursuri la Colegiul „Jules Verne” din Rivery și Școala Primară „Saint Leu” din Amiens
- activități turistice: vizitarea orașului Amiens, a Castelului Pierrefond, o zi la Paris, o zi la mare la Treport
- activități sportive și distractive: parcul EuroDisney, piscină și patinoar la Amiens, bowling la Camon
- spectacole de muzică și dans realizate în comun de elevii români și francezi.

Imagini din anii 2009 și 2011